Poraďte se s profesionály: Po-Pá: 10:00 - 18:00 hod 604 169 665

Test křovinořezu Dolmar MS 335.4U vs. VARI KC 435

Testování Křovinořezu Dolmar MS 335.4 U v porovnáním s s křovinořezem Vari KC 435.  Tentokrát hodnotíme oba na jedničku – křovinořezy jsou velmi zajímavé cenou, VARI přijde na necelých 9 000 Kč, Dolmar je zhruba o tisícovku dražší, ale vyvažuje to bleskurychle reagujícím motorem s neuvěřitelně snadným startem i za studena.

Test jsme přebrali se svolením pana Jaromíra Malicha který testuje zahradní stoje pravidelně.

K testování jsme vybrali záměrně tuto dvojici moderních křovinořezů, vybavených papírově silnějšími čtyřtaktními motory s objemem válce okolo 35 ccm. Dolmar 335.4 U.

Výkonu křovinořezů jsme důkladně prověřili na několik let nesečeném pozemku, kde bylo zapotřebí nejen sekací hvězdice z oceli, ale i strunové hlavy. A vězte, že z obou křovinořezů jsme byli nadšeni – ukázaly se jako velmi dobré jak po stránce konstrukční, tak ergonomické.

 

křovinořez dolmar

Křovinořezy Dolmar i VARI nás rozhodně přesvědčily o tom, že se ve své kategorii řadí ke špičce

Čtyřtaktní motory v křovinořezech a vyžínačích zažívají v posledních letech boom.

Řada zákazníků jim přišla na chuť po nejrůznějších předváděcích akcích, kdy se sami přesvědčili o snadných startech i za studena, solidním točivém momentu již v nízkých otáčkách a také čistotě spalování, kdy nemusí čichat spaliny benzinu s olejem. Značnou výhodu představuje také velmi nízká spotřeba.

Který motor v křovinořezu je lepší?

VARI KC 435, křovinořez české produkce, pochází od známého producenta bubnových sekaček a malotraktorů. Libičtí konstruktéři zvolili osvědčený motor Honda GX 35, který můžeme nazvat prakticky nejpoužívanější pohonnou jednotkou pro křovinořezy vůbec.Co je tajemstvím jejího úspěchu? Především moderní konstrukce s ventilovým rozvodem OHC, kdy vačkové kolo je naháněno od kliky ozubeným řemínkem.

Systém mazání se suchou klikovou skříní umožňuje motoru pracovat v jakékoliv poloze, olejovou mlhu tvoří turbínka, nabírající olej z oddělené vany. Válec je uvnitř ošetřen nikasilem. Pro studený start je k dispozici nastřikovač paliva. Malý počet pohybujících se součástí znamená nízkou hlučnost, což my v podstatě můžeme potvrdit. Motor dobře startuje, solidně rychle reaguje na plyn a obsluhu neobtěžuje hlukem. Plná nádrž paliva mu vydrží na hodinu a více podle zatížení.

Křovinořez Dolmar MS 335.4 nasazuje ale opravdu těžký kalibr – motor Robin EH 035 z produkce Fuji Heavy Industries. Rozvod OHV, kliková hřídel z uhlíkové oceli, pokovená plastová vačka pro dlouhou životnost, válec potažený tvrdochromem.

Mazání křovinořeů

Mazání je zde řešeno pomocí kanálků, které dopravují olej na všechna důležitá místa, přičemž vana ja taktéž řešena odděleně. Myslíme, že miničtyřtakty od Hondy mají sakra těžkého konkurenta, neboť tento motor je neskutečně dobrý, výkonově srovnatelný s GX 35. Start za studena je tady ještě snadnější, na karburátoru kromě nastřikovače najdeme ještě páčku sytiče. Robin startoval na první zatažení i za studena a na přidání plynu reagoval velmi svižně.

křovinořezy Dolmar a Vari

Testovali jsme v opravdu náročném terénu

Sečení s křovinořezy Dolmar a Vari

Zde více exceloval křovinořez od VARI díky lépe propracovanému systému zavěšení stroje na popruhy a lépe řešenému antivibračnímu systému. U Dolmaru pokud chcete na stroji posunout očko pro zavěšení, musíte použít montážního nářadí. Řidítkové ovladací rukojeti jsou také o něco málo užší, ale komfortu obsluhy to nijak neškodí. MS 335.4 zase srovnává skóre měkčenými, velmi pohodlnými popruhy – ale i přes absenci antivibračního prvku na tyči Dolmaru rozdíl ve vibracích nebyl tak markantní.

 

křovinořezy Dolmar

Ke křovinořezům Dolmar nemáme co dodat, prostě výborný stroje - hlavně testovaný model

Výkon při tříbřítém sečení křovinořezem

Oba křovinořezy jsme při sečení s tříbřitými hvězdicemi řádně namáhali otáčkami, abychom se přesvědčili, zda-li zde jsou znát nějaké rozdíly ve výkonu. Odpověď zní ne, oba motory dávají křovinořezům stejnou sílu, spotřeba je díky podobným obsahům válce prakticky totožná. Za tepla startují oba motory velmi snadno.

 

,,Kácéčko od Vari je první křovinořez s antivybračním systémem vyráběným v České republice.

Výměna žacích nástrojů na křovinořezech

Při výměně nástrojů jsme sledovali, jak dlouho trvá u obou přístrojů výměna z hvězdice na strunovou hlavu. Pokud už to má obsluha ,,v ruce“, výměnu zvládne zhruba za jednu minutu i s montáží ochranného límce se zkracovacím nožíkem na strunu. Límec se u každého křovíku montuje jinak – u Dolmaru se musí nasunout a zacvaknout, VARI to má řešeno nasazením na kryt. Sečení se strunou opět potvrdilo, že oba křovinořezy jsou na tom výkonově stejně.

Výsledek testu křovinořezů

Tentokrát hodnotíme oba na jedničku – křovinořezy jsou velmi zajímavé cenou, VARI přijde na necelých 9 000 Kč, Dolmar je zhruba o tisícovku dražší, ale vyvažuje to bleskurychle reagujícím motorem s neuvěřitelně snadným startem i za studena. Kácéčko má také velmi dobrou pohonnou jednotku, zde nás hodně zaujal antivibrační prvek a systém zavěšení na ramena obsuhy. Výběr je v tomto případě opravdu nesnadný.......

Více zde: http://jmalich.webnode.cz/news/dolmar-ms-335-4u-vs-vari-kc-435-se-ctytakty-do-narocneho-terenu/

Kamenná prodejna v Praze

Žalanského 52/22, Praha 6 +420 604 169 665

Máme otevřeno
Po-Pá: 10:00-18hod
So-Ne: zavřeno

Ukázat na mapě

U nás můžete platit:
Zboží vám dopravíme: