Poraďte se s profesionály: Po-Pá: 10:00 - 18:00 hod 604 169 665

Namir v České televizi - Test štípače dřeva

Náš odborník Jaromír David v pořadu České televize Zahrada pod lupou. Existují dvá základní druhy štípačů dřeva - vertikální a horizontální štípače.

Zobrazit originální text ze stránek České televize http://www.ceskatelevize.cz/porady/10377246862-zahrada-pod-lupou/

Souboj Davida Prachaře se štípačem dřeva

23. 11. 2011

Připravit si pořádné zásoby dřeva na zimu může být velá dřina. Zvlášť když na to jdete postaru – sekerou. Připravili jsme pro Davida Prachaře menší překvapení. Bude mít dva úkoly, nasekat jednu hromadu dřeva sekyrou. Na stejně velkou druhou hromadu může použít moderní techniku – hydraulickou štípačku. Schválně, vsaďte si, která hromada bude naštípaná dřív.

Souboj Davida Prachaře se štípačem dřevaZnáte ten vtip, jak náčelník indiánů přijde za šamanem a ptá se ho, jaká bude letos zima? Šaman rozhodí kamínky, podívá se a řekne: „Manitou se sice ještě nevyjádřil, ale štípejte dříví.“ Tak indiáni týden štípou dříví. Za týden přijde náčelník zase za šamanem a ptá se ho,jestli náhodou neví, jaká letos bude zima? Šaman zase rozhodí kamínky, podívá se a řekne: „Manitou se ještě nevyjádřil, ale štípejte dříví.“ Tak indiáni štípou dříví. Šaman nakonec zatelefonuje na meteorologickou stanici a zeptá se, jaká letos bude zima. Tuhá. A šaman se ptá: „A jak to víte?“ „No protože indiáni už čtrnáct dní štípou dříví.“

Připravit si pořádné zásoby dřeva na zimu může být velká dřina. Zvlášť když na to jdete postaru – sekerou. Připravili jsme pro Davida Prachaře menší překvapení. Bude mít dva úkoly, nasekat jednu hromadu dřeva sekyrou. Na stejně velkou druhou hromadu může použít moderní techniku – hydraulickou štípačku. Schválně, vsaďte si, která hromada bude naštípaná dřív.

Souboj Davida Prachaře se štípačem dřevaPrvní představený stroj je hydraulická štípačka horizontální. Na první pohled každého určitě každého napadne, jestli je práce na štípačce bezpečná? „Na téhle určitě ano,“ vysvětluje odborník na zahradní techniku, Jaromír David. „Tahle je ovladatelná oběma rukama, takže se nikdy nemůže stát, že byste měli jednu ruku volnou a dáte ji přímo do stroje. Ovládání štípacího klína je v zadní části stroje a spínač je umístěn z boku, takže obě dvě ruce musíte při štípání využívat.“ Tahle štípačka je dělaná pro chalupáře, nebo na nějaké menší využití. Tomu odpovídá i připojení na dvoufázový proud 220 V.

Souboj Davida Prachaře se štípačem dřevaVertikální štípačka se používá  na menší polena s maximální délkou do 25 cm. Proto je vhodná třeba i pro starší generaci.Na trhu jsou samozřejmě různé typy strojů o různém výkonu. Na větší průměry i větší délky polen je určená vertikální štípačka s vyšším výkonem. Spodek stroje se dá lehce přenastavit, takže si můžete přesně nastavit jakoukoliv délku polena, které potřebujete rozštípat.

A co myslíte, je štípací stroj rychlejší než sekera? Možná že na prvním polenu to nepoznáte, ale při čtvrtém, při pátém už stoprocentně ano. A jedno je téměř jisté, každý kdo si vyzkouší práci se štípačkou, už sekeru nebude chtít používat.

Autor: Redakce pořadu

Namir David radí ohledně štípače dřeva

Oiginální a video:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10377246862-zahrada-pod-lupou/211563235600011/5560-rady-odborniku/?clanek=8

 

 

Kamenná prodejna v Praze

Žalanského 52/22, Praha 6 +420 604 169 665

Máme otevřeno
Po-Pá: 10:00-18hod
So-Ne: zavřeno

Ukázat na mapě

U nás můžete platit:
Zboží vám dopravíme: